BÜSEÇAM Merkez Müdürlüğü Tarafından SÜTAŞ Üretim Tesisine 17.07.2024 Tarihinde Ziyaret Gerçekleştirildi
Bingöl Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (BÜSEÇAM) Müdürü Prof. Dr. Halim TATLI, Dr. Öğr. Üyesi Doğan BARAK ve Öğr. Gör. Dr. Ahmet KADİROĞLU tarafından, 17.07.2024 tarihinde, SÜTAŞ Üretim Tesisine ziyaret gerçekleştirildi.
Gerçekleştirilen ziyarette, hayvancılık sektörüne yönelik konular ele alındı. Ziyaret kapsamında SÜTAŞ Kurumsal İlişkiler ve Üretici İlişkileri Koordinatörü Çetin ATALA ile Bingöl Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Halim TATLI, Dr. Öğr. Üyesi Doğan BARAK ve Öğr. Gör. Dr. Ahmet KADİROĞLU büyükbaş hayvancılık sektöründe yaşanan gelişmeleri, sorunları ve çeşitli önerileri değerlendirdiler.
Ziyarette Ele Alınan Konular ve Yapılan Değerlendirmeler
- Bingöl hayvancılık sektörünün mevcut durumu hakkında fikir alışverişinde bulunulmuştur. Bu doğrultuda, Bingöl hayvancılık sektörünün katma değer oluşturmasında ve büyükbaş hayvancılığının potansiyel özelliklerinin ön plana çıkarılması bakımından bilinçlendirme çalışmalarının daha yüksek yoğunlukta yapılmasının gerekliliği değerlendirildi.
- Bingöl Üniversitesi ve SÜTAŞ tarafından Bingöl ili büyükbaş hayvancılığının kapasitesinin ve kalitesinin ortaya konulması için proje faaliyetlerinin yürütülmesi konusu değerlendirildi.
- Bingöl ilinde SÜTAŞ üretim tesisinin kurulumu ile birlikte hem yerel ekonomiye hem de bölge ekonomisine önemli ölçüde katkı sunması beklenmektedir.
- Bingöl Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (BÜSEÇAM) tarafından Bingöl ilinde hayvancılık sektörüne yönelik ekonomik ve sosyal çalışmalar noktasında SÜTAŞ üretim tesisi ile birlikte yapılabilecek çalışmalar değerlendirildi.
- Bingöl ilinde SÜTAŞ üretim tesisinde istihdam edilebilecek kalifiye işgücü eksikliğinin nasıl giderilebileceği ve bu noktada Bingöl Üniversitesinin kalifiye eleman sağlamasının önemine değinildi.
- SÜTAŞ’ın gelecek dönem planlamalarında hem yeni birimlerin açılması hem de yeni istihdam olanaklarının kazandırılması konusunda Bingöl Üniversitesi ile birlikte yapılabilecek işbirlikleri değerlendirildi.
- SÜTAŞ kurumu tarafından TRB-1 (Malatya-Elazığ-Bingöl-Tunceli) bölgesinde yapmayı planladığı sosyal çalışmalarda BÜSEÇAM biriminin destek konuları ele alınmıştır.
- Üretim maliyetlerinde yaşanan fiyat artışları yeni yatırım faaliyetlerini olumsuz bir şekilde etkilemektedir. SÜTAŞ minimum 50 hayvanlı çiftliklerden süt tedariki sağlamaktadır. Bu kapsamda Bingöl ilinde hali hazırda 3 adet büyükbaş hayvan çiftliği faaliyet göstermekte olup; başta Mardin, Diyarbakır, Malatya ve Adıyaman olmak üzere diğer illerden süt toplamaktadır. Bingöl ilinde büyükbaş hayvan çiftliklerinin artırılması ve maliyetlerin minimuma indirilmesi için yatırımcıların bu alana teşvik edilmesi ve yatırım alanlarının oluşturulması gerekmektedir. Ayrıca Bingöl Üniversitesi bünyesinde bulunan büyükbaş hayvan çiftliğinin kapasitesinin artırılması noktasında görüş alışverişi yapılmıştır.
- SÜTAŞ tarafından üretilen ürünlerin, ürün farklılaştırılması kapsamında Bingöl’e vurgu yapan yerel ürünlerin çıkarılması ve markalaşma konusu ele alınmıştır.